lördag 16 juli 2011

Rulltårta med krämig citronfyllning.



Vad hör väl inte ett kafferep till om inte en rulltårta. Nu har jag bakat en med lemoncurd.. Mmmm.. den blev sådär härligt syrlig och god.
OM de blir något över spritsa på lättvispad grädde vetja, och toppa med färska bär och man har gjort en liten bakelse! Mumsfillibabba!

Kakan
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde

Smörkräm
150 g mjukt smör
2 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 äggula

2 dl lemoncurd

Ugn: 250 grader

Gör så här: Täck en plåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta över mjölet blandat med bakpulvret. Vänd ned grädden. Bre ut smeten över bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min eller tills provnålen är torr. Strö socker över kakan och vänd den upp och ner över ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret den gräddats på och låt svalna under bakduk. Gör under tiden fyllningen. Vispa med elvisp samman smöret med florsockret och vaniljsockret. Vispa även ned äggulan. Blanda ned lemon curden i smörkrämen. Bred krämen över den kalla kakan. Rulla ihop från kakans långa sida. Linda in i bakpapper och låt vila en stund i kylskåpet innan servering.

fredag 15 juli 2011

Lätt jordgubbsfluff med hallontopp.



Denna dessert är både lättfixad, välsmakande och fräsch.
Passar en varm sommarkväll efter ett stadigt grillmål.

6 port

2 dl jordgubbar
2 msk strösocker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
hallon

Gör så här: Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar. Kör dom släta i en mixer. För ännu lenare konsistens kan man även sila bort kärnorna i en finmaskig sil. Blanda med sockret. Vispa äggvitan hårt. Vispa även grädden. Blanda jordgubbsmoset med grädden. Vänd slutligen ner äggvitan försiktigt. Fördela i portionsformar/glas. Toppa med färska hallon eller som jag, tinade sockrade hallon.

torsdag 14 juli 2011

Citron och lakritsmuffins


Uj.. så hiskeligt goda de här blev då. För alla som gillar kick lakritskola och citron, så kommer detta blir en favoritmuffins. L O V E L Y !


20 st (små)

100 g smör
4 kick lakritskola
2 ägg
2 dl strösocker
1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl yoghurt

1 dl lemoncurd
100 g färskost
50 g mjikt smör
4 dl florsocker

ev. kakpynt, strössel

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Hacka lakritskolan fint. Vispa ägg och socker pösigt och luftigt. Riv ner skalet från citronen. Blanda mjöl, bakpulver och lakritskolabitarna. Vänd ned detta i äggsmeten. Rör ned yoghurten, smöret och 1 msk pressad citron. Fördela i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min eller tills provnålen är torr.
Gör toppingen. Rör lemon curden med färskost och smör, smidigt. Blanda ner florsockret och rör slätt. När muffinsen har kallnat, bre på krämen och dekorera med nåt fint strössel.


Baconlindade kycklingrullar med bakad potatis och persiljesmör.



Okey.. här kommer en rätt som kräver lite bök och stök. De ska skäras, fyllas, viras och kryddas. Fördelen med denna rätt är att allt ska ner i samma form. Och de är ju bra!
Mycket örter, kryddor, olivolja och smör. Yammie! Min man tyckte dock att de skulle finnas en sås till rätten, så han tog fram köpebean från kylen.. Hmm?. Jaja.. jag nöjde mej med en härlig blandsallad och vinägrett till.

4 port.

Kycklingrullarna
4 kycklingfiléer
½ kruka färsk basilika
rivet skal från en citron
50 g västerbottensost
1 pkt bacon
salt och peppar

Ugnsbakad potatis
500 g potatis
3 msk olivolja
1 tsk timjan

Persiljesmör
75 g smör
2 msk hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Gör så här: Börja med att skära filéerna i 3 bitar. Dela de knappt igenom, för att skapa en ficka. Lägg i lite citronskal, ost och ett basilikablad. Dela baconskivorna på hälften och vira över kycklingbiten. Fäst med en tandpetare, så det inte släpper. Salta och peppra knytena. Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja, timjan salt och peppar. Baka i ugnen ca 30 min eller tills de har liten kärna. Ta ut formen och lägg på kycklingknytena. Stek detta i ytterligare 15 min i mitten av ugnen.

Brunchplättar med fruktsallad



Bakpulvret gör att dessa plättar reser sig en aning och blir lite tjockare än vanliga plättar.
Och med en härlig fruktsallad till så är de lagom som lunch en varm sommardag..
Eller varför inte packa ner dessa i picknickkorgen till stranden...

4 port.

4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 ägg
5 dl mjölk
3/4 dl smält smör


Gör så här: Blanda ihop mjölet, bakpulvret, sockret och saltet i en bunke. Tillsätt äggen och hälften av mjölken. Blanda ihop till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk och det smälta smöret. Rör om väl och låt stå för att vila i ca 20 min innan gräddning. Grädda plättarna och servera med en god fruktsallad.


onsdag 13 juli 2011

Resan till turkiet - Maten


Alltså.. jag tror nog att jag gått upp ett par kilo under den veckan vi var till turkiet.. Eller som barnen säger, Turkan. Vi reste denna gång till ett allinclusive-hotell i Bodrum. Megastort hotell med suuupergod mat. Ja, jag kan nog säga att den var toppklass! Och när man kan äta precis hur mycket man vill och när man vill.. då är de inte lätt för en matintresserad som jag. Måste ju prova allt ;).
När vi först anlände till hotellet vid 11-tiden på kvällen, så gick vi genast för att spana i
n vart man skulle ta vägen för att käka frukost nästföljande dag. Och vi möttes av att de serverades kvällsvickning i stora restaurangen. Så redan där började vi vårt intagande av den turkiska maten. Vi gick och la oss mätta och belåtna.
Frukosten var enorm. De var meterlånga diskar med bröd, flingor, yoghurtar, ägg, korv, frukter, grönsaker, varma rätter... ja allt man kan komma på som man vill ha till frukost. Jag åt givetvis deras yoghurt med härlig god musli, rostade nötter och frukt. Någonting som turkarna är väldigt dåligapå dess värre är riktigt grovt bröd. De grövsta som fanns var mörkt, fast bara till färgen..?!
Efter frukost var de glassdags. Det fanns ett ställe där man kunde få göra sin egen kulglass. Mmm.. deras glass var toppen! Sedan om man kände sig lite sugen fanns det ett pannkaksställe i en liten hydda på stranden. Och efter det var de dags för lunch. Antingen i den stora restaurangen med turkisk mat, sallader och desserter eller på en mindre "snabbmatsrestaurang", där de hade hamburgare, pizza, sallader, desserter mm.. Sedan
hade de afternoon tea med en liten kak och fruktbuffé. O my! Senare på kvällen var de middag i stora restaurangen med olika teman. Turkiskt. italiensk osv.. Väldigt trevligt. Barnen hade en egen matbuffé i sin egen höjd, med ett antal rätter.
Efter middagen så var man så mätt och trött av dagen att man nästan hade paltkoma. Så de blev inga sena kvällar här inte.. Somnade ovaggade kan man säga.


God mat!


Förrätt med italienskt tema. Jättegott!

Om man frågar Jossan var som är bäst med
turkiet så svarar hon alltid - Körsbär!

De var mycket desserter.. denna tallrik var nog nummer två..
OOps..
Men åt man allt? Nej.. men provsmakade? JA!


Detta var någon slags vetebulle med en
vanilj och chokladsås på.


Här stod de och gjorde lokma - en typisk turkisk efterrätt.
Friterad liten vetebulle som därefter doppas i sockerlag.
Ju fler kockar desto sämre soppa!?

Barnens buffé

Barnens buffé

Varma rätter

Ännu mera varma rätter


En dag var vi på utflykt till Bodrum och den stora frukt och grönsaksmarkanden.
Otroligt att de orkar packa upp dessa grönsaker, nötter, frön, frukt och te för en dag i veckan.
En annan dag i veckan var vi på klädes- och prylmarknad här också.
De var täckt från golv till tak med väskor, kläder, skor och skräpleksaker.
Kan man inte tro när man möts av frukt och grönsaker två dagar efter..

Vi kan säga att man kom hem med fylld kropp från topp till tå.
De var härligt att få komma hem till Sverige igen och få känna hunger,
för de är godare trots allt att äta när man är riktigt sugen och hungrig.
De är klart.. man saknar den turkiska maten.. fast i så fall i mindre doser nästa gång.
För turkarna är grymma på att laga mat! De kan man inte förneka.