onsdag 30 mars 2011

Chokladsufflé

Ibland kan man bli så vansinnigt sugen på choklad.. i alla fall jag. Hm.. What to do?! Låt oss baka några suffléer till efterrätt denna simpla onsdag... Sist jag gjorde sufflé var nog i restaurangskolan. Och jag kom ihåg att de var sååå svårt... eller hur var de nu.. För idag gick allt vägen och de reste sig fint... De blev härligt kakiga på utsidan och alldeles förföriskt kladdig och gossig på insidan. Helt perfekt!


6 små ugnsformar

1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad av fin kvalité, 70%
½ krm salt
3 ägg
2 msk socker

Lite smör och socker till formarna.

Gör så här: Smörj formarna med smöret och sockra insidan. Dra med fingret runt kanten på formarna. Sockret får inte komma över kanten, då reser sig inte sufflén. Ställ in formarna i frysen så länge. Koka upp grädden i en kastrull. Dra av från plattan och lägg ner chokladen. Rör ihop tills den smält och tillsätt därefter saltet. Separera äggen. Vitor i en större bunke och gulorna en i taget under omrörning i chokladsmeten. Häll i en matsked av sockret i vitorna och vispa med elvisp till fast konsistens. Häll i den andra matskeden socker och vispa tills de blir så tjockt att den stannar kvar i bunken när du vänder den upp och ner. De blir som marängsmet. Vänd ner chokladsmeten med absolut försiktighet. Blanda sedan ihop till en jämn smet. Fördela sedan smeten i skålarna och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min. De reser sig på slutet. Servera genast med vaniljglass och några bär. Jättegott!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken temperatur på ugnen använde du? :)